Доступність посилання

ТОП новини

Міліцейська ротація: географія призначень і звільнень.


Галина Терещук – Тарас Москалюк – Валентина Одарченко Львів-Донецьк-Луцьк, 25 січня 2007р. (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні у 12-ти областях, містах Києві та Севастополі правоохоронцям оголосили прізвища нових начальників.

Призначення в міліції – підготовка до виборів?

Галина Терещук

За 16 років незалежності на Львівщині уже 11–й начальник УМВС. На цей раз призначили людину, яка була в опозиції з нашоукраїнцями під час президентської кампанії.

Керівником львівської міліції призначили генерала Михайла Цимбалюка, родом із Гуцульщини. У свої 43 роки він уже обіймав високі посади: був начальником Тернопільського та Рівненського УМВС, головою обласної

адміністрації Тернопільщини, очолював Тернопільське обласне ДАІ. Круті сходинки кар’єри, стверджують експерти, йому допомагав долати колишній президент України, член СДПУ(О) Леонід Кравчук. Коли пан Кравчук балотувався від Тернопільщини у народні депутати, його особисто по регіону супроводжував Михайло Цимбалюк.

Відкріпні талони – Майдан – кар’єрні сходинки

Однак найбільше скандалів, пов’язаних із його іменем, було у час, коли у 2004 році він очолював Тернопільську обласну адміністрацію. Народний депутат Василь Деревляний пригадав у коментарі Радіо Свобода, що Цимбалюк скликав нараду і своїх підлеглих тоді зобов’язав взяти відкріпні талони. Михайлові Цимбалюкові, розповіли тернопільські політики, добряче дісталося від тоді кандидата на Президента, а нині прем’єра Віктора Януковича, адже мешканці Тернопільщини масово тоді голосували за Ющенка.

Попри те, що Михайла Цимбалюка потім бачили на тернопільському майдані, все ж втриматися у кріслі голови ОДА йому, людині, яку пов’язували із СДПУ(О), не вдалося. Нинішнє призначення Цимбалюка у самому Львові називають політичним кроком, оскільки прем’єр намагається посилити контроль за неконтрольованою областю. Олег Махніцький, адвокат, депутат Львівської міськради зазначив: “Багато говорять зараз і про те, що можливі вибори дострокові. Це йде підготовка, на мою думку”.

За словами заступника голови Львівської облради Миколи Гореня, перш, аніж призначати начальника міліції, варто було б погодити цю кандидатуру із керівниками області. Пан Горень теж називає це призначення політичним: “Я не очікую якихось кардинальних змін, бо, як показало життя, нічого не змінилося”.

Рік за три на Львівщині

Попередник Михайла Цимбалюка — Віталій Максимов (до слова, свого часу Цимбалюк був його заступником)— зазначив, що рік роботи у правоохоронних органах Львівщини потрібно рахувати за три, жодна область після львівської вже нестрашна.

Чому ж тоді стільки боротьби за місце головного міліціонера у прикордонній області?

На Донеччині зміни керівника міліції не буде

Тарас Москалюк

В Управлінні внутрішніх справ Донецької області спростовують чутки про можливу відставку головного міліціонера регіону Михайла Клюєва. Начальник міліції навіть каже, що з цього приводу не бажає ані скликати прес-конференції, ані давати ексклюзивні інтерв’ю. Цитата за телефонною розмовою Радіо Свобода: “Скільки можна вірити різни чуткам? Я працюю у звичному режимі.”

Призначений Луценком залишився

Колишнього керівника міліції міста Маріуполя Михайла Клюєва начальником Донецької міліції призначив Юрій Луценко відразу після відставки Володимира Малишева. Пан Малишев після роботи в органах очолював особисту охорону Ріната Ахметова, а нині є народним депутатом від Партії регіонів.

Усі, хто хотів, отримали мобільний

Після приходу на посаду Михайло Клюєв відзначився тим, що надав журналістам номер свого мобільного телефону. Запам’яталися також його робочі конфлікти з колишнім прокурором Донеччини Олексієм Баганцем. Саме під час керування Клюєвим донецькою міліцією були розкриті кілька гучних злочинів, скоєних ще на початку 90-х років. Зокрема вдалося затримати активних членів банди кримінального авторитета Немсадзе, на рахунку якої кілька десятків убивств.

Та і в останні кілька днів міліція Донеччини відзвітувала про кілька вдалих операцій. Зокрема викриття підпільних виробників горілки, затримання торгівців трамалгіном, знищення великої партії контрафактих дисків, запобігання випадкам торгівлі людьми і навіть арешт співробітника маріупольської міліції, якого звинувачують у застосуванні тортур до затриманого громадянина.

Клюєв відставки не боїться

Прес-офіцер обласного управління Вікторія Кушнір, яка переїхала до Донецька з Маріуполя разом зі своїм керівником, каже, що інформаційна активність донецької міліції аж ніяк не пов’язана з приходом нового керівництва МВС та побоюваннями відставки. За словами пані Вікторії, з приходом Михайла Клюєва до обласного управління показники роботи значно покращилися. Звісно, є проблеми з вуличною злочинністю, крадіжками автомобілів, злочинами у сфері економіки, але не все в роботі органів внутрішніх справ, за словами Вікторії Кушнір, залежить лише від керівника управління.

Волинський варіант: звільнення без зауважень

Валентина Одарченко

Суттєвих зауважень щодо роботи Волинської міліції за час роботи її останнього керівника Віктора Швидкого було набагато менше, ніж у його попередників. Однак і Віктора Швидкого не оминуло звільнення. Сьогодні у Луцьку заступник міністра внутрішніх справ, начальник кримінальної міліції Микола Куп’янський представив нового міліцейського начальника Волині – полковника міліції Івана Прошковського.

Заступник міністра відзначив позитивну динаміку в роботі Волинської міліції за півтора роки керівництва Швидким, однак наголосив, що “ще є чимало прорахунків і є над чим працювати”.

Микола Куп’янський: “Ми бачимо сьогодні проблему в розкритті таких злочинів як крадіжки, а це дійсно в державі суттєво – крадіжки особистого майна. Але на Волині питома вага розкриття цих злочинів може бути кращою…”

Натомість звільнений Віктор Швидкий дозволив собі не погодитися з міністерським чиновником: “Ті проблеми, про які сказав заступник міністра, вони є в кожній області, і він у кожній з них їх повторюватиме. Але Микола Григорович мав сказати, що ми єдині в державі маємо позитивну динаміку розкриття злочинів. І знаєте про Волинський клондайк, знаєте, що творилося, про ці смерті… Ми дуже багато зробили, щоб цього більше не було – ми це розчистили…”.

Втім, Віктор Швидкий назвав свого наступника порядною людиною. Він висловив сподівання, що Іван Прошковський збереже колектив і поглиблюватиме хороші результати. Наступник Швидкого раніше очолював міліцію Закарпаття. А потім був заступником міністра внутрішніх справ. Своє завдання він бачить у продовженні боротьби з контрабандою на території прикордонної Волині.

Іван Прошковський: “УМВС повинно стати заслоном для контрабанди автомобілів і нелегальної міграції”.

Досвід бути в опалі – відставка без трагедії

До 2005 року уродженець Кривого Рогу Віктор Швидкий не раз потрапляв в опалу до керівництва, тому з сьогоднішнього дня трагедії не робить. Він зауважив, що Волинь для нього стала другою батьківщиною – до речі, протримався тут довше від усіх своїх попередників.

Ще вчора голова Волинської облдержадміністрації Володимир Бондар пояснив, що вважає звільнення Швидкого помилковим, адже, “за його керівництва правоохоронці Волині набули авторитету серед громадян”.

Матеріали до теми:

• Кадрові перестановки у лавах МВС.
XS
SM
MD
LG